Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κύβος του Ρούμπικ


του Πέτρου Ξανθάκου, Μαθητή της Α' Τάξης
O κύβος του Ρούμπικ πάντα προκαλεί δέος σε κάποιον που τον βλέπει λυμένο, κυρίως διότι και ο ίδιος κάποτε είχε σπαταλήσει χρόνο για να τον λύσει (συνήθως μάταια) και στοιχηματίζω πως πέρασε από το μυαλό του η ιδέα να τον πετάξει στον τοίχο καθότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκνευρίζονται μετά από 5 λεπτά με αυτό το μηχανικό πάζλ.
Φαντάζομαι πως σχεδόν όλοι (εάν όχι όλοι) έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με τον κύβο ή τουλάχιστον έχετε δει πως γυρίζει και τα λοιπά οπότε δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες.
Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να τον λύσει; ας δούμε μερικές πιθανές απαντήσεις:
  1. Τον Θεό μαζί του
  2. Πολύ υπομονή
  3. Ένα λαγοπόδαρο
  4. Να έχει διαβάσει 9 φορές ανάποδα τον Κώδικα DaVinci
  5. Γνώσεις ανώτερων μαθηματικών
Και η σωστή απάντηση είναι το... 2. Πολύ υπομονή, κι'όμως εάν σκοπεύεις να ασχοληθείς με την επίλυση του, μάλλον θα πρέπει να αρχίζεις από τώρα να ετοιμάζεσαι ψυχολογικά για τις ώρες που θα περάσεις πάνω από ένα πλαστικό αντικείμενο με πολύχρωμα αυτοκολλητάκια. Μιας και εγώ έχω περάσει τη φάση αυτή σας ενημερώνω ότι δεν ήταν τόσο άσχημη και δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ευφυής όπως συχνά νομίζεται.

"Καλά μας κοροϊδεύεις ; Θέλει υπομονή και όχι μαθηματικά, μα έχω ακούσει ότι υπάρχουν αλγόριθμοι σ'αυτό το χαζοκούτι!!!" Να κάτι που θα ακούσεις συχνά από κάποιον που δεν είναι οικείος με τον κύβο του Ρούμπικ. Η αλήθεια είναι ότι ο όρος αλγόριθμος είναι ελαφρώς παρεξηγημένος από αυτούς που είτε δεν τον έμαθαν ποτέ ή έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν) απομακρυνθεί από την έννοιά του. Ο αλγόριθμος στην επίλυση του κύβου του Ρούμπικ δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι κινήσεις που ορισμένοι μαθαίνουν απ'έξω για την ολοκλήρωση ορισμένων σταδίων της επίλυσης αυτού, κοινώς το ότι δεν κατάλαβες καλά τα φετινά σου μαθηματικά (ή ακόμα και τα προ-προπέσρινα) δεν θα πρέπει να νιώθεις ότι θα σε τραβήξει πίσω στο να μάθεις να τον λύσεις, διότι όπως είπαμε και προηγουμένως το ΜΌΝΟ που χρειάζεται είναι υπομονή και για να έχεις διαβάσει μέχρι εδώ αυτό το πρώτο μου άρθρο προφανώς έχεις υπομονή.

ΠΡΟΣΟΧΉ για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Το ότι δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης μαθηματικών για να τον λύσεις δεν σημαίνει ότι δεν κρύβονται μαθηματικά πίσω από αυτόν, κάθε άλλο δεν είναι λίγοι οι μαθηματικοί που έχουν παίξει με αυτόν και μας εξέπληξαν όταν με χαρά τους μας έδειξαν αυτόν τον μεγάλο αριθμό 43.252.003.274.489.856.000 και μας είπαν ότι αυτά είναι τα πιθανά "μπερδεψήματα" αυτού του μηχανικού πάζλ.

Δεν σκοπεύω να μιλήσω για την ιστορία του (πότε, πού κτλπ.) απλά αξίζει να αναφέρουμε το όνομα του δημιουργού, Έρνο Ρούμπικ.

Βέβαια οι μεγάλοι λάτρεις του κύβου δεν επαναπαύονται με το να λύνουν τον κλασικό κύβο του Ρούμπικ, γι'αυτό και επιδιώκουν και λύνουν και πιο δύσκολες παραλλαγές αυτού όπως φαίνονται στις παρακάτω εικόνες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου